Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • Red Maasai
    Red Maasai

    «Στις Γρήγορες» #5 - Μαιευτήριον: Ολυμπιακός 2024

    Να του ζήσει του Peters! Το βίωσα το συναίσθημα της πατρότητας πρόσφατα και τον συμμερίζομαι απόλυτα.

    Όπως οι περισσότεροι-ες ξέρουμε, μια γέννα, προϋποθέτει μια πράξη 9 μήνες πριν. Παπ(αύγουστο),Φαλ(Οκτώβριο),Πήτερς(Δεκέμβριο). Κάντε τις πράξεις, και βρείτε το ματς της περσινής σεζόν που έδωσε έμπνευση στον κάθε παίκτη :) 
    Το σίγουρο είναι το εξής!!! Το μπάσκετ του Μπαρτζώκα πέρυσι, ήταν ΓΑΜΗΣΤΕΡΟ!!!
     
     

    Μιας και τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού γέμισαν χαζομπαμπάδες, είναι μια τέλεια αλληγορία διότι και το μπάσκετ του Μπαρτζώκα 2023-24 είναι ένα "βρέφος" στην ανάπτυξη. Είμαστε ακόμα ένα "μπασκετικό nursery"

    -> Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ελέγχει καλύτερα από κάθε άλλη τον set ρυθμό του παιχνιδιού. Εκδηλώνει 66 επιθέσεις ανά 40’ και αυτό, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ήταν ως τώρα μια συνειδητή, λόγω ελλείψεων, επιλογή. Με τον ΝWG απόντα και με τον Λούντζη με συγκεκριμένο ταβάνι, ο βασικός μας PG Thomas Walkup παίζει φέτος 30’  μ.ο.

    -> Άρα, πρώτη επιλογή, το φρένο. Και, δεύτερη (συμπληρωματική) επιλογή, η απόφαση για την απόκτηση ενός ακόμη guard , του NML.

    -> Ο Ολυμπιακός είναι η 2η καλύτερη ομάδα στους πόντους ανά ματς που επιτρέπει στον αντίπαλο καθώς και στα συνολικά rebounds που επιτρέπει στον αντίπαλο. Είναι η 3η καλύτερη ομάδα στις assist που επιτρέπει στον αντίπαλο και είναι και η 4η καλύτερη ομάδα στα επιθετικά rebounds που επιτρέπει στον αντίπαλο.

    -> Ο "παιδίατρος" λοιπόν, λέει ότι τo "μωρό" του Μπαρτζώκα έχει φοβερό δείκτη ανάπτυξης στο αμυντικό κομμάτι, το οποίο λειτουργεί, προφανώς, μια χαρά!

    -> Όμως έχουμε και κάποιες πολύ καλές επιδόσεις και στο επιθετικό: είμαστε 5οι καλύτεροι στα λάθη που κάνουν οι ομάδες και 6οι στις assists - για την ακρίβεια, εδώ είμαστε 1οι με σχεδόν 70% στο ποσοστό των καλαθιών που επιτυγχάνονται έπειτα από μια assist. Και είμαστε και 6οι στο NETRTG, δηλαδή στη διαφορά επίθεσης με άμυνα ανά 100 κατοχές, με +1,5 μ.ο. ανά αγώνα,

    -> Η άμυνα είναι ένα σπορ ομαδικό. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ομαδική λειτουργία είναι εκεί και είναι πολύ καλή. Απλώς, λειτουργεί κυρίως στην άμυνα - και, θεωρώ, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όλο αυτό το διάστημα των σημαντικών και συνεχών ελλείψεων.

    -> Δε θα πούμε μόνο τα ευχάριστα. Στο επιθετικό κομμάτι, υπάρχουν θέματα. Προσπαθώ να τα προσεγγίσω πάλι, μέσω advanced stats.

    -> Oι ελλείψεις παικτών και η ανετοιμότητα των NWG, McKissic που ναι, μεν, μας έχουν οδηγήσει στο να ελέγχουμε καλά τον ρυθμό στο παιχνίδι, αλλά μας εμποδίζουν να τον ανεβάζουμε όταν πρέπει. Κλασικό παράδειγμα, ακριβώς το ματς απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, εκείνη της Valencia, όπου ήταν σαφές ότι έπρεπε να πάμε πιο γρήγορα και δεν μπορούσαμε.

    -> Η πολύ κακή μας επίδοση στις βολές. Μόλις με 72,5%, είμαστε τελευταίοι στην Ευρωλίγκα. Έχουμε χάσει σχεδόν 70 βολές (5 ανά ματς), δηλαδή ένα ολόκληρο παιχνίδι, αν το δούμε συνολικά! Αν είχαμε επιτύχει τις μισές από αυτές, θα είχαμε +/- στο 43, χαμηλότερα μόνο από το top 2 της διοργάνωσης.

    -> Το ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου καλά ο SIkma και, δευτερευόντως, ο Brazdeikis. Ο Αμερικανός κινείται σαφώς κάτω των προσδοκιών και αυτό έχει, πέραν από αυτή καθαυτή την έλλειψη μιας καλής ατομικής επίδοσης, δύο ακόμη επιπτώσεις:

    -> Πρώτο, φέρνει τον Παπ για αρκετό χρόνο στο ‘4´, αφού δεν γίνεται να παίζει 40λεπτα ο Peters, κάτι που σημαίνει ότι και κουράζεται ο ίδιος περισσότερο (όπως και ο Walkup, ο αρχηγός πέρσι έπαιζε 25’  και φέτος πάνω από 30’) αλλά και ότι αδυνατίζει την περιφερειακή άμυνα. Κι αυτό το τελευταίο φαίνεται πολύ και στη στατιστική: ενώ, όπως είπαμε, είμαστε 2οι καλύτεροι στους πόντους που δεχόμαστε ανά ματς, είμαστε 11οι στο ποσοστό ευστοχίας των αντιπάλων μας από το τρίποντο. Επιπλέον, παρόλο που η άμυνά μας λειτουργεί πολύ καλά, δεχόμαστε ένα τρίποντο παραπάνω σε σχέση με πέρσι ανά 100 κατοχές.

    -> Δεύτερο, ανάγκασε την ομάδα να προσθέσει έναν ακόμη νέο παίκτη, τον Petrousev, ανεβάζοντας τον αριθμό των παικτών που χρειάζονται χρόνο προσαρμογής (Iggy, NML,αλλά και οι τραυματίες NWG, McKissic που επέστρεψαν μα δεν είναι έτοιμοι).

    -> Η ατάκα που φοριέται πολύ στο ΣΕΦ είναι «Μας λείπει  ένας παικταράς να τα στάζει».
    Μάς λείπει σκορ, είναι η απάντηση - όχι πολύ πάντως, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αφού είμαστε κάτω 6 πόντους ανά 100 επιθέσεις σε σχέση με πέρσι, ήτοι μόλις 4 ανά περίπου 70 που παίζουμε.

    -> Όχι, όμως, επειδή «λείπει ο παιχταράς», αλλά ακριβώς επειδή δεν λειτουργεί η ομάδα. Προσέξτε κάτι: έχουμε τον Alec Peters στο Top 10 των scorers φέτος στην διοργάνωση. Δηλαδή τι θέλουμε, να είχαμε και δεύτερο?

    -> Δύο παίκτες στο Top 10 έχουν η Armani (Mirotic και Shields), η οποία είναι στο 5-9 και η Baskonia (Howard και Moneke) που θα την είχαμε από κάτω αν δεν είχαμε φάει το buzzer beater στο ΣΕΦ. Στο Top 10 έχει σκόρερ (Μήτογλου) και ο ισόβαθμος με εμάς ζελας, και η Εfes (Larkin) και η Zalgiris (Evans) που είναι πίσω μας.

    -> Αλλά, η 1η Real έχει τον πρώτο της scorer (Campazzo) μόλις στην 26η θέση, η 2η Barcelona έχει τον δικό της πρώτο σκόρερ (Laprovitola) στην 16η θέση. Τι έχουν, όμως, οι φετινοί Top - 2 της Ευρωλίγκας; Ομοιογένεια και ελάχιστους τραυματισμούς (κάτι έχουν κι αυτοί, σε χρονιά μετά από Mundobasket είμαστε). Αλλά  λειτουργούν υποδειγματικά ως ομάδες. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που δεν έχει ο Ολυμπιακός μας με 5 νέους παίκτες 12άδας (χωρίς τον Nαζωραίο) και συνεχείς ελλείψεις λόγω τραυματισμών.

    -> Αυτό που ευαγγελιζόμασταν ότι στη 2η θητεία του ο Μπαρτζώκας, έχει  χτίσει ένα σταθερό κορμό, έγινε πουφ! σκόνη με τις δύο αποχωρήσεις του καλοκαιριού.

    -> Συνεπώς φίλοι και φίλες της στήλης, ΥΠΟΜΟΝΗ. Είμαστε νεογέννητοι (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Στο 2ο γύρο θα έχουμε "καρδαμώσει" και θα αρχίσουμε να μπουσουλάμε. Και την άνοιξη, μπορεί και να σηκωθούμε όρθιοι ψηλά! 🏆 🏆 🏆 🏆

     

    Υ.γ. Ρε μλκ Iggy, παίξε αυτό που μπορείς αγόρι μου, σε πιστεύουμε όσο κανέναν άλλο Λιθουανό που έπαιξε στον Πειραιά

    @Μέλη @Βετεράνοι @Admins

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    • Πρόεδρος

    Παρα πολυ ωραίο άρθρο, μπραβο Νικο! 

    ΥΓ

    Δεν ξέρω αν τον πιστεύουμε περισσότερο από άλλον Λιθουανό τον Iggy, το σίγουρο είναι πως δεν σε σχέση με άλλους Λιθουανούς έχει δυνατότητα όντως να παίξει μπάσκετ επιτέλους! Οι άλλοι κάηκαν στα pits...

    • Μου αρέσει 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • Admins

    Ευχαριστούμε για τα advanced stats. Ο παραλληλισμός και τα σχόλια όμως όντως είναι αυτά που απογειώνει το άρθρο 🙌

    Στην αισιοδοξία σου να προσθέσω κι εγώ ένα στατιστικό προς σύγκριση. Μέχρι στιγμής Πήτερς και Κανααν έχουν 69/132 τρίποντα - ήτοι 52.2% - και όλη η υπόλοιπη ομάδα μαζί 70/250 (28%), κάτω από το μέσο όρο όλων των ατομικών επιδόσεων του κάθε παίχτη. Σίγουρα έχει πολλαπλές αναγνώσεις αυτό καθώς οι αριθμοί από μόνοι τους λένε την αλήθεια μερικώς: είναι σημαντικό υπό ποιες προϋποθέσεις γίνονται τα σουτ (κούραση, στατική επίθεση κλπ). Αλλά ποιός πιστεύει ότι το ποσοστό αυτό θα συνεχιστεί όλη τη σεζόν για όλους τους παίχτες;

    Link to comment
    Share on other sites

    πάντα με συναρπάζει να διαβάζω αναλύσεις με προχωρημένα στατιστικά! Αρκεί να υπάρχει κάποιος να τα εξηγεί!

    πού πιστεύεις οφείλεται ότι δεν έχει κουμπώσει ακόμα καλά με την ομάδα ο Μπραζντέικις;

    Link to comment
    Share on other sites

    • Admins
    On 18/12/2023 at 7:37 ΜΜ, lancelot έγραψε:

    Δεν ξέρω αν τον πιστεύουμε περισσότερο από άλλον Λιθουανό τον Iggy, το σίγουρο είναι πως δεν σε σχέση με άλλους Λιθουανούς έχει δυνατότητα όντως να παίξει μπάσκετ επιτέλους! Οι άλλοι κάηκαν στα pits...

     

    On 19/12/2023 at 1:26 ΠΜ, elevog έγραψε:

    Είχαμε παλιά και άλλο Λιθουανό με περισσότερες ελπίδες.

    όλοι οι Λιθουανοί που είχαμε ως τώρα (Καρνισόβας, Ζουκάουσκας, Ματσιγιάουσκας, Κλέιζα, Κουζμίνκσας,Γκετσεβίτσιους) ήρθαν ως φτασμένοι παίκτες, ο καθένας με την αξία του βέβαια.

    Εξαίρεση ο Σεϊμπούτις που ήρθε όντως ως ταλέντο υπό διαμόρφωση, μετά από εκείνο το Παγκόσμιο Νέων στην Αργεντινή, που νίκησε στον τελικό τους "δικούς" μας Βασιλόπουλο κτλ

    Ο Μπραζντέικις έχει ένα φοβερά υψηλό ταβάνι, στην Ευρώπη ήρθε με φοβερές προοπτικές. Στη Λιθουανία πέρυσι, τον υποδέχθηκαν ως μεσσία, ως τον επόμενο ηγέτη της Ζαλγκίρις και της Εθνικής Λιθουανίας (διότι λόγω του ότι είναι Καναδός, είχε παίξει μερικά τουρνουά Νέων με τον Καναδά).

    Υπό αυτό το πρίσμα, ένας εύπλαστος και υπερταλαντούχος παίκτης, υπό τις οδηγίες του Μπαρτζώκα, τα μάτια μου "κάνουν αστεράκια"

    Τώρα, γτ δεν έχει παίξει μέχρι τώρα???

    • Μου αρέσει 2
    Link to comment
    Share on other sites

    • Admins

    Όμορφη και αναλυτική προσέγγιση, Νίκο. Διαφωνώ στο ότι δεν λείπει σκόρερ αλλά σκορ. Και εξηγώ: ένας παίχτης σαν το Σασα ή τους κοντούς τύπου Λάρκιν, Τζειμς, Μπραουν κλ, φέρνουν σκορ όχι μόνο γιατί σκοράρουν οι ίδιοι 20+ πόντους σχεδόν σε κάθε ματς, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν προϋποθέσεις για να σκοράρουν και οι άλλοι. Πέρσι για να κλείσουν το Σασα με παγίδα αλλά και με τις φλατ (δες Ιτούδη), άφηναν ελεύθερο κάποιον άλλο. Επιπλέον, ένας χαρισματικός σκόρερ έχει την απρόβλεπτη διάσταση που μας λείπει κυρίως στο κάθετο παιχνίδι πέρα από το σουτ. Όταν έχεις έναν τέτοιο παίχτη στην ομάδα σου, δένεις και όλους τους άλλους. Στο σύγχρονο μπάσκετ καμία ομάδα δεν κέρδισε ποτέ χωρίς ένα (τουλάχιστον) σκόρερ κιλερ στο 1-2 ή ενίοτε και στο 3-4, σπανιότερα στο 5. Ειρησθω εν παρόδω, ο Κάνααν είναι παίχτης με χαρακτηριστικά clutch ή σκόρερ τέλος πάντων, όμως δεν επαρκεί και δεν έχει τη σταθερότητα που χρειάζεται να έχει ένας κιλερ και στο mid range και στη διείσδυση. 

    Link to comment
    Share on other sites

    • Admins
    7 λεπτά πριν, Duck έγραψε:

    πάντα με συναρπάζει να διαβάζω αναλύσεις με προχωρημένα στατιστικά! Αρκεί να υπάρχει κάποιος να τα εξηγεί!

    πού πιστεύεις οφείλεται ότι δεν έχει κουμπώσει ακόμα καλά με την ομάδα ο Μπραζντέικις;

    Συνεχίζω σε 2ο μνμ, προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση, χωρίς να γνωρίζω την απάντηση.
    Πιστεύω ότι ο Iggy μέχρι στιγμής αισθάνεται εντελώς έξω από τα νερά του. Είχε συνηθίσει να έχει την μπάλα στα χέρια του, να τρέχει αυτός plays. Τώρα, κινείται off ball, πρέπει να διαβάσει τους κενούς χώρους και να επιτεθεί κυρίως από το close out. 

    Να θυμίσω ότι και πέρυσι στην Ζαλγκίρις έκανε μέτριο πρώτο γύρο με 18% τρίποντο και εκτοξεύτηκε στον δεύτερο γύρο (και το ποσοστό 3pt έφτασε στο 36%)

    Είμαι φούλ αισιόδοξος ότι θα είναι πολύ ανεβασμένος το 2024

    • Μου αρέσει 1
    Link to comment
    Share on other sites


×
×
  • Create New...