Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Έλεγε ένας φίλος που βλέπαμε το ματς προχθές μαζί ότι αυτή η ομάδα θα μας σκάσει... Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια απάντησα...

Σε μια ακόμη σκυλομαχία έμπλεξε ο Ολυμπιακός που γνώριζε ήδη από το πρώτο ματς όλα τα τρικ του Ιτούδη.

Ο Έλληνας προπονητής της Φενέρ ήξερε πολύ καλά ότι αν ήθελε να μείνει στο ματς και στη σειρά  θα έπρεπε να χαλάσει το γρήγορο παιχνίδι του Ολυμπιακού, να οδηγήσει παίκτες με ταβάνι στο σκοράρισμα να πάρουν τις προσπάθειες και να πιέσει αφόρητα τον Βεζένκοφ. Χρησιμοποίησε πολλούς τρόπους για να το πετύχει... Όμως τίποτα από ότι έκανε δεν ήταν έκπληξη αφού με τον ίδιο τρόπο έπαιξε και στο πρώτο ματς.

Το μόνο διαφορετικό που έκαναν οι Τούρκοι ήταν η χρησιμοποίηση του Έντουαρντς  ο οποίος με την έφεση στο σκοράρισμα και την ικανότητα στο 1-1 παιχνίδι κράτησε την Φενέρ στο ματς.

Κυρίως όμως αυτό που διαφοροποίησε τα 2 παιχνίδια μεταξύ τους και το αποτέλεσμα, ήταν η συνολική αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει φέτος σε εξαιρετικό μπάσκετ που ξεφεύγει  από τα συνηθισμένα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο νίκησε τους πάντες (πλην Μονακό) και τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Στα πλέι-οφ όμως και ειδικά απέναντι σε μια ομάδα στην πραγματικότητα τετράδας και ουχί 8η στη βαθμολογία, χρειάζεται να παίξεις και άμυνα. Οι 82 πόντοι παθητικό δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τα χαμένα ριμπάουντ που κόστισαν  αποδεικνύουν ακόμα περισσότερο ότι η προσέγγιση στην άμυνα ήταν λάθος και χωρίς την απαραίτητη σκληράδα. 

Από εκεί και πέρα στα πλέι-οφ υπάρχει και κάτι άλλο που δεν συγχωρείται να γίνεται σε αντίθεση με την κανονική διάρκεια: Να χάνονται διαφορές 16 πόντων και δη στην έδρα σου. Τα πλέι-οφ είναι ματς ειδικών συνθηκών και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Ο Μπαρτζώκας έχει φτιάξει ένα καλοδουλεμένο σύνολο με ρόλους όπου όλοι είναι ευχαριστημένοι και γουστάρουν αυτό που κάνουν. Μας έχει συνηθίσει σε κάποιες σταθερές που δεν αλλάζουν με τίποτα μέσα στη χρονιά. Το rotation γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και οι παίκτες που ξεκινούν και τελειώνουν τα ματς είναι επίσης συγκεκριμένοι. Αυτό έχει κάνει μια ομάδα που παίζει σαν computer με παίκτες πιο φρέσκους, λιγότερο καταπονημένους.

Στο δεύτερο ματς της σειράς και με 14 πόντους διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο  είδαμε ότι γίνεται συνήθως στο σημείο αυτό. Να αλλάζει όλη η πεντάδα και να χρησιμοποιείται στο 5 ο Μπολομπόι που δεν είχε ρόλο τον τελευταίο καιρό.  Και εκεί μπήκε η Φενέρ ξανά στο παιχνίδι που το αντιμετώπισε διαφορετικά με τον Πιέρ και τον Ντέιβις να μην βγαίνουν ποτέ και να παίζουν από 37-38'.

Έχει γίνει πολύ κουβέντα κατά τη διάρκεια της χρονιάς για την συγκεκριμένη διαχείριση του Μπαρτζώκα. Σίγουρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι σε μια τεράστια σε διάρκεια και αγώνες χρονιά η σωστή διαχείριση των χρόνων και το rotation βοηθάει να κρατήσεις τους παίκτες φρέσκους. Δεν ξέρω αν στις ειδικές συνθήκες των πλέι-οφ ή των F4 θα πρέπει αυτή η συγκεκριμένη διαχείριση να αλλάζει. Νομίζω όμως ότι η Φενέρ κρατώντας τους ζεστούς παίκτες μέσα 38' και αφήνοντας έξω τον Γκούντουριτς και τον Ντόρσεϊ που ήταν αρνητικοί στο πρώτο ημίχρονο ανακάτεψε την τράπουλα και έδειξε ότι ίσως οι αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται με το ρολόι και η διαχείριση του rotation να γίνεται κατά το δοκούν.

Αυτή είναι άλλωστε η μόνη ένσταση μου μέσα στη χρονιά ότι δηλαδή δεν υπάρχει αλλαγή στο πλάνο όταν ένα ματς στραβώσει, πολλώ δε μάλλον όταν έχεις φτάσει στα πλέι-οφ και διακινδυνεύεις να χάσεις για ότι πάλεψες όλη τη χρονιά.

Από την άλλη ο κόουτς που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την φετινή εκπληκτική πορεία είμαι σίγουρος ότι ξέρει καλύτερα. 

Η σειρά πηγαίνει στην Πόλη όπου θα δούμε μεγάλα ματς. Έχοντας χάσει το πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Έχει μπροστά του 2 πολύ δύσκολα ματς. Η Φενέρ δεν νομίζω ότι θα αλλάξει προσέγγιση και φιλοσοφία. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως κάνει κάποιο φοβερό ματς από το τρίποντο. Κατά τα άλλα θα δούμε νομίζω ότι είδαμε και στον Πειραιά. Από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι αυτός που πρέπει να δώσει το ρυθμό. Να σκληρύνει, να βγάλει ένταση στην άμυνα, να βάλει και άλλους παίκτες στην εξίσωση, να προσαρμοστεί στα τρικ του Ιτούδη. 

Τα ματς αυτά είναι που δείχνουν τον χαρακτήρα μιας ομάδας και νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο. Θα τον δούμε τώρα που δεν φαβορί...

Υ.γ. Κατά τη γνώμη μου μακάρι να έπαιζε και ο Γουιλμπέκιν...

Υ.γ. 2. Θα ήθελα να δω και λίγο Σλούκα με Κάαναν με Παπ στο 3...

Την Τετάρτη τα σπουδαία!

3691327.jpg

Τροποποιήθηκε > από Nikos Lepipas
  • Μου αρέσει 1
  • Το λάτρεψα! 3
  • Admins
Δημοσιεύτηκε

Ωραίο κείμενο Νίκο. Με βρίσκει σύμφωνο σχεδόν σε όλα, το μόνο ίσως που έχω αμφιβολίες είναι το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει σημαντικά η τακτική προσέγγιση των αγώνων. Δεν έχουμε συναντήσει μεγάλη αντίσταση στον τρόπο παιχνιδιού μας στην κανονική διάρκεια-σκουπισαμε τις μισές ομάδες και τερματίσαμε πρώτοι. Δεν έχουμε δοκιμάσει πλάνα που να διαφέρουν σημαντικά στην επίθεση και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να προσαρμοστούμε τακτικά και να διαβάσουν οι παίχτες διαφορετικά το παιχνίδι των αντιπάλων σε αυτή τη φάση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο what if εφόσον προκριθούμε. Πιστεύω όμως όπως λες ότι ο χαρακτήρας μας είναι ικανός να μας περάσει τουλάχιστον μια φορά από εκεί ακόμα και χωρίς μεγάλες αλλαγές στην προσέγγιση των αγώνων.

• Μου αρέσει 2
  • Admins
Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω, η μοναδική μου ένσταση είναι στο κατά πόσο ο κόουτς είναι διατεθημένος να αλλάξει φιλοσοφία σε σχέση με το ροτέισον και να ρισκάρει. Στα μάτια μου, είναι αναγκαίο να ανακατέψει και αυτός την τράπουλα και να δώσει χώρο στον Κάνααν (έχει 8/9 τρίποντα στη σειρά) με ή χωρίς Σλούκα αλλά στο τέλος του ματς, ειδικά αν είμαστε σε tied game. Η ομάδα θα παρουσιαστεί σίγουρα πιο σοβαρή στο αμυντικό κομμάτι αλλά δεν θα φτάσει αυτό γιατί η επιθετική μας λειτουργία ήταν έρμαιο των ορέξεων των παιχτών της Φενέρ και είμαι βέβαιος ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν το τροπάρι της πίεσης στη μπάλα μέχρις εσχάτων και της θωράκισης της ρακέτας με τους φοργουορντ. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να κλείσει το ροτέισον από τη μία αλλά και να επιβάλλουμε εμείς το δικό μας ρυθμό. 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Σίγουρα η αλλαγή τρόπου και ενός πετυχημένου πλάνου όλη τη χρονιά, δεν είναι κάτι εύκολο. Ο κόουτς έχει δείξει εμπιστοσύνη και στο πλάνο και στους παίκτες. 

Ακόμα και έτσι όμως πόσο ριψοκίνδυνο είναι σε ένα ματς που δεν σου βγαίνει να κάνεις μικρές αλλαγές στο πλάνο; Αυτό π.χ. με τον Κάαναν στο τέλος του ματς προχθές ίσως βοηθούσε...Δεν ξέρω...

Και κάτι άλλο: Το second unit  είχε σοβαρά προβλήματα και στα δύο ματς...

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Να σημειώσω ότι μου έχει μείνει σαν μνήμη από τις λίγες φετινές μας ήττες. Στις περισσότερες η πρώτη πεντάδα έχτισε  σημαντική διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι αλλαγές δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα, έγινε η προσπέραση και δεν γύρισε ποτέ το ματς. Θυμηθείτε λίγο τις σκέψεις σας μετά από τις ήττες. Αυτή ήταν μία επανάληψη την Παρασκευή μαζί με λίγο από την κατάρα που θέλει το όποιο πανηγύρακι - γιορτή στο Σεφ να μην τελειώνει όμορφα. Αν παίξουμε στον μέσο όρο μας πιστεύω στις 2 νίκες, έστω και αν μετά από νίκη θα χαλαρώσουν πάλι λίγο.

• Σε ευχαριστώ 1
  • Create New...