Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι συμβαίνει με τη διαιτησία στην Ευρωλίγκα;


Recommended Posts

 • Admins

2020-05-07-11-09-2847.thumb.jpeg.a243711ac206724c77d66c1497c950be.jpeg

Είναι καιρός τώρα που θέλω να γράψω για αυτό το ζήτημα και κάθε φορά λέω να περιμένω μπας και βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά όσο βαθαίνει η σεζόν, βαθαίνει και το...λιμάνι για τους διαιτητές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. 

 

Ύστερα από την καταστροφική διαιτησία στο Ευρωμπάσκετ, όλοι θα περίμεναν ότι με την έναρξη της ΕΛ και επειδή σε αυτή παίζουν οι καλύτεροι διαιτητές, τα προβλήματα θα ήταν σαφώς λιγότερα καθώς επίσης και τα μακροσκοπικά λάθη. Στην πραγματικότητα όμως δεν συνέβη αυτό και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε συχνά καλές διαιτησίες, η σεζόν φέτος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Πολλά τα λάθη, συχνά τα λάθη ακόμα και σε σχετικά ευκολες φάσεις, λάθη που καθόρισαν αποτελέσματα και έχουμε διανύσει μόλις το 1/5 της ρέγκιουλαρ. Τι συμβαίνει λοιπόν; 

Πριν αναλύσω το φαινόμενο των λαθών να πω δυο πράγματα: καταρχάς να θυμίσω ότι το μπάσκετ είναι ένα εξαιρετικά δυσκολο άθλημα από πλευράς διαιτησίας γιατί υπάρχει μια τεράστια γκρίζα ζώνη σε σχέση με το τί είναι φάουλ και τι δεν είναι. Και αυτό όπως όλοι ξέρουμε, είναι κάτι που συχνά και σε κάθε ματς ανοίγει ατέρμονες συζητήσεις. Κατά δεύτερο λόγο θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που πολλές φορές έχω επισημάνει και στο παρελθόν: όσο και αν φαίνεται σε ορισμένους περίεργο, δεν υπάρχει κάποια συνομωσία ή κάποιο κέντρο που να λεέι στους διαιτητές της ΕΛ να σφυρίξουν ύπερ μιας ομάδας και κατά μιας άλλης. Ποτέ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το λέω γιατί γνωρίζω προσωπικά αρκετούς διαιτητές της ΕΛ με ορισμένους από τους οποίους έχω συχνή επαφή. Το να αναλωνόμαστε σε κουβέντες του τύπου "διατεταγμένη υπηρεσία, χειρουργείο, την τάδε ομάδα τη σπρώχνουν γιατί έχει μεγάλο μπάτζετ (λολ), έχει μεγάλη ιστορία, έχει μεγάλη...", είναι αστείο να τα συζητάμε καν. Αυτά συνέβησαν και το ξέρουμε, στην Ελλάδα στην εποχή του Βασιλακόπουλου, όμως η Ευρώπη δεν είναι Ελλάδα.

Οι διαιτητές κάνουν λάθη στην Ευρωλίγκα όπως οπουδήποτε αλλού. Επειδή βλέπω σχεδόν όλα ματς, το φαινόμενο είναι γενικό, δεν συμβαίνει μόνο στα δικά μας παιχνίδια.

Δίνω δυο εξηγήσεις:
1. Η ΕΛ κάνει ανανέωση γενεάς (generational change) με πολλούς νέους και άπειρους διαιτητές που προέρχονται μάλιστα και από χώρες που δεν έχουν μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ. Οι περισσότεροι αποκτούν εμπειρία πρώτα στο Γιουροκαπ πριν πάρουν ματς στην ΕΛ. Οι έμπειροι που παίζουν χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά.
2. Το παιχνίδι ανέβηκε κι άλλο επίπεδο και οι διαιτητές δεν το έχουν προλάβει. Σφυράνε φάουλ που σφυρίζονταν πριν 5 χρόνια και που τώρα κανένας δεν τα θεωρεί τέτοια. Και στον αντίποδα αφήνουν ορισμένες επαφές που ξεκάθαρα ζημιώνουν αυτόν που τις υφίσταται. Το μπάσκετ είναι ακόμα πιο γρήγορο και παίζεται με περισσότερη φυσική επαφή από ποτέ. Δυστυχως οι διαιτητές ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί.
 
Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι ριζικά μέχρι τα πλέι οφ γιατί δεν υπάρχει τρόπος να προπονηθούν οι διαιτητές με αμεσότητα παρά μόνο σε κανονικές συνθήκες αγώνα. Όσα σεμινάρια κι αν γίνουν, μόνο το ματς προπονεί ουσιαστικά τους διαιτητές και τους βελτιώνει. Κάθε βδομάδα η Ευρωλίγκα αναλύει ΟΛΕΣ τις φάσεις και περνάει τους διαιτητές από…διυλιστήριο για κάθε τους απόφαση. Οι διαιτητές συναντιούνται με τους επόπτες διαιτησίας της ΕΛ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για σεμινάριο (ονλάιν). Τα βίντεο όμως δεν επαρκούν. Όσο καλά και να γνωρίζεις τους κανονισμούς, όσα βίντεο και να δεις, μόνο το γήπεδο υπό συνθήκες αγώνα μπορεί να σε προπονήσει και να σε βελτιώσει. 
 
Συνιστώ υπομονή λοιπόν και απαλλαγή από τα φαντάσματα και τις οπαδικές ψυχώσεις. Να σημειώσω ότι η ελληνικη αθλητικογραφία του μπάσκετ, ακόμα και από άτομα που εκτιμούμε όλοι ιδιαίτερα, ενίοτε ρίχνει λάδι στη φωτιά και θεωρεί ότι ομάδες σπρώχνονται επίτηδες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, πράγμα που δεν βοηθάει καθόλου τη βαθύτερη κατανόηση του αθλήματος και το ότι δεν υπάρχει τελικά δόλος αλλά ανθρώπινα λάθη και κακή προετοιμασία. 
 
Καλή εβδομάδα σε όλους.  
 • Μου αρέσει 2
 • Το λάτρεψα! 2
 • Σε ευχαριστώ 1
 • Με στεναχωρείς 1
 • Έκπληκτος! 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίο άρθρο!!! Η διαιτησία είναι όντως χειρότερη χωρίς σκοπιμότητες, αφού δίνουν ανάποδο σφύριγμα για να διορθώσουν το προηγούμενο λάθος και αδικούνται και οι δύο ομάδες. 

Κέντρο αποφάσεων μπορεί να μην υπήρχε όμως οι μεγάλοι, οι ακριβοί, οι Ισπανοί κάποια σφυρίγματα έπαιρναν και έκαναν τα στραβά μάτια στις γκρίνιες. Λογικό αλλά οι άριστοι διαιτητές κρατούσαν τις ισορροπίες. 

Πάντως δεν γίνεται να ξαναβλεπουν την φάση και να κρατάνε την λάθος απόφαση. Βλέπουν από δύο κάμερες και μόλις φεύγουν το γήπεδο βλέπει στα ματριξ άλλη γωνία, που δείχνει καθαρά την φάση.

Και κάτι τελευταίο για τα προηγούμενα χρόνια. Η διαιτησία δεν οφελουσε τις μεγάλες διαφορές, κρατούσε ζωντανό το παιχνίδι, αλλά δεν άλλαζε τον νικητή προς το τέλος.

 • Μου αρέσει 1
Link to comment
Share on other sites

On 14/11/2022 at 11:13 ΜΜ, elevog έγραψε:

Πάντως δεν γίνεται να ξαναβλεπουν την φάση και να κρατάνε την λάθος απόφαση. Βλέπουν από δύο κάμερες και μόλις φεύγουν το γήπεδο βλέπει στα ματριξ άλλη γωνία, που δείχνει καθαρά την φάση.

Σ αυτό πάντως δε φταίνε οι διαιτητές αλλά ο τρόμπας που τους έδειχνε τα ριπλέι

 • Μου αρέσει 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • Admins

Αυτό που χρίζει άμεσης αλλαγής, είναι οι κατηγορίες φάσεων που μπορούν να κάνουν challenge οι προπονητές.
Κι ένα ακόμα, η τάση που έχουν κάποιοι guards, να εκμεεύουν βολές, μόλις αισθανθούν επαφή. Μια "μάστιγα" που την έφαγαν στη μάπα πολύ στο NBA και προσπαθούν να περιορίσουν διότι χαλάει πολύ το image της διοργάνωσης.

 • Μου αρέσει 1

:gangs-icon: nico7

Link to comment
Share on other sites

 • Πρόεδρος

Ωραίο θέμα @Geo Poulidis

Ίσως να κάνουμε ένα podcast μόνο για διαιτησία ή να αφιερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος σε αυτό τον Δεκέμβριο. Πραγματικά γελάω τόσο με τους οπαδούς του Ζελα όταν λένε για Euroleague mafia οσο και με τους δικούς μας. Ναι υπάρχουν διαιτητές που έκαναν ροντέο ένα ματς επειδή όμως είναι κακοί διαιτητές όχι επειδή πήραν εντολή! Δλδ κάπου έλεος επειδή εδώ στην Ελλάδα είχαμε τον Μαμρα τον παντοτινό πως όλοι είναι έτσι!

 • Το λάτρεψα! 1

Link to comment
Share on other sites

×
×
 • Create New...