Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

image.png.ea618a30e4d75201417591af5ddea635.png

Βιάστηκε να τελειώσει το ματς ο Ολυμπιακός, το πλήρωσε...δεν είναι όμως η πρώτη φορά...

Ένα είναι σίγουρο στη φετινή Ευρωλίγκα: Σπανίζουν τα εύκολα ματς σε μια απαιτητική χρονιά που θα τραβήξει πολύ...

Χθες ο Ολυμπιακός για άλλο ένα εκτός έδρας ματς έδειξε ότι μπορεί να το κερδίσει. Δεν είχε να φοβηθεί τίποτα και το ήξερε, εδώ δεν φοβήθηκε στην Ισπανία. Ξεκίνησε όπως πάντα μεθοδικά και με πλάνο. Η ομάδα διάβασε το παιχνίδι και το έλεγξε ουσιαστικά μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Εκεί όμως σαν να βιάστηκε να τελειώσει το ματς, άρχισαν τα λάθη και οι επιπολαιότητες. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που δεν αρέσκεται στις φιοριτούρες... Είναι μια ομάδα που δαγκώνει στην άμυνα και από εκεί παίρνει ώθηση στην επίθεση. Δύσκολα δουλεύουν ξεχωριστά αυτά τα δύο. 

Χθες λοιπόν από ένα σημείο και μετά άρχισε το μπάσκετ εκτός λογικής. Μαζί με την αδιαμφισβήτητη υστέρηση συγκεκριμένων παικτών, και το ανελέητο "ξύλο" που έπεσε από τους Ισραηλινούς έφερε τον ξαφνικό εκτροχιασμό του τελευταίου δεκαλέπτου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιάσουμε την κριτική μας, εποικοδομητικά χωρίς αφορισμούς αν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι θετικό στην πορεία προς τους στόχους της ομάδας και να επισημάνουμε ως τρίτοι κάποια σημεία που ίσως χρειάζονται βελτίωση, όπως το καταλαβαίνουμε ο καθένας μας...

1.  Η χθεσινή μεταστροφή στην απόδοση δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται φέτος κατά τη διάρκεια ενός ματς. Συνέβηκε με την Μονακό συνέβη με την Βαλένθια σε ματς που τελικά έχασες και ως ένα σημείο συνέβη στην Μπασκόνια και στο Μόναχο σε ματς που τελικά νίκησες. Με μόνο αστερίσκο το ματς με τη Μονακό όπου η υπεροχή στο πρώτο κομμάτι του ματς δεν ήταν ξεκάθαρα μεγάλη στα υπόλοιπα ματς λιγότερο ή περισσότερο έβλεπες μια εικόνα όπου έβγαινε το συμπέρασμα ότι τα ματς τα έχεις... Επαναλαμβανόμενες καταστάσεις όμως ίσον καμπανάκι...

2. Με κοινή νομίζω παραδοχή ότι συνολικά η ομάδα είναι καλύτερη από πέρυσι και έχει ενισχυθεί σε θέσεις που πονούσε, υπάρχουν παίκτες γρανάζια στο ρόστερ, που ελπίζω προσωρινά, δεν λειτουργούν ακόμη ικανοποιητικά.

3. Η αντιμετώπιση των κρίσεων από πλευράς πάγκου κατά τη διάρκεια των ματς δεν είναι πάντα πετυχημένη. Εδώ αξίζει να σημειώσω βέβαια το εξής: Ο κόουτς έχει μοντάρει την ομάδα με αρχές, ρόλους και διαχειρίζεται το rotation πιστεύω με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πέρα από τους χρόνους μέσα σε ένα ματς που σκοπεύουν στη φρεσκάδα στο τέλος, ο κόουτς έχει στο μυαλό του την Άνοιξη... τότε που θα κριθούν όλα. Άρα νομίζω το πως διαχειρίζεται τους χρόνους ίσως είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Αυτό βέβαια κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πρέπει να σημαίνει ότι σε ένα ματς που πάει να στραβώσει δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι με αλλαγές εκτός του rotation που έχεις στο μυαλό σου... Χθες για 3-4 λεπτά με λάθη εκατέρωθεν περιμέναμε απλά τη στιγμή που θα περάσουν οι Ισραηλινοί μπροστά για να υπάρξει κάποια αντίδραση. Και έπειτα υπάρχει και αυτό το θέμα που τόσο έχει συζητηθεί με τα τάιμ άουτ. Γιατί πρέπει να το πάρεις αφού έχεις χάσει το προβάδισμα;

Τα παραπάνω είναι απλώς τροφή για σκέψη. Προσωπικά και σε αντίθεση με διάφορους πολυγραφότατους του χώρου των media δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρω μπάσκετ. Μιλάω και κρίνω καθαρά εμπειρικά και με τα βασικά που γνωρίζω για το άθλημα. Δεν το κρύβω όταν χαίρομαι ή όταν στεναχωριέμαι αν και στη δεύτερη περίπτωση μου βγαίνει η γκρίνια. Δεν σκάω ποτέ όμως όταν έρχεται μια ήττα γιατί δεν έχεις παίξει καλά και εναντίον ενός έστω στην βραδιά του ανώτερου αντιπάλου... Συχτιρίζω ως οπαδός και όχι ως φίλαθλος όταν χάνω λόγω λαθών και κακής διαχείρισης ενώ είμαι ανώτερος.

Το έχω γράψει και παλιότερα, ενώ με όσους μιλάω και δια ζώσης το συζητάμε συχνά πυκνά. Η διαφορά του Ολυμπιακού του Μπαρτζώκα είναι ότι η ομάδα κοιτάει μακριά και στο τέλος του τούνελ ενώ έχει δομηθεί πίσω από συγκεκριμένο πλάνο. Έχει δείξει ότι δεν επηρεάζεται από πρόσκαιρες ήττες και το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και φέτος. Δεν ξέρω αν θα χρειαστούν αλλαγές στο ρόστερ μεσούσης της σαιζόν, ο κόουτς δεν τις κάνει εύκολα. Η ομάδα έχει την ποιότητα, απλώς δεν χρειάζεται να κάνει δώρα.

Είμαι αισιόδοξος γενικά και νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός η ομάδα θα βελτιώνεται. Θυμίζω άλλωστε ότι μετά τα διπλά στην Ισπανία μιλούσαν πολλοί για πρόωρο φορμάρισμα... Όπως δεν υπήρχε πρόωρο φορμάρισμα δεν υπάρχει και πρόωρο ντεφορμάριμα. Προχωράμε!

Τροποποιήθηκε > από Nikos Lepipas
  • Μου αρέσει 3
  • Το λάτρεψα! 1
  • Admins
Δημοσιεύτηκε

Ωραία ανάλυση Νίκο, ευχαριστούμε. Επειδή είμαστε οπαδοί δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να βλέπουμε ακόμα και όταν η ομάδα ποτίζει τις αμφιβολίες μας. Το κλειδί είναι πόσο θα πάρει στους παίχτες να ανεβάσουν ρυθμό αλλά και πόσο ο Μπαρτζώκας θα τους δώσει περισσότερα λεπτά για να ανεβάσουν ρυθμό. Προηγούμενη βδομάδα στο Μόναχο έμειναν μέσα παραπάνω απ ότι πρέπει, χτες ήταν σειρά έμπειρων παιχτών να υποπέσουν σε λάθη για έξι λεπτά και, αυτό ήταν, χάσαμε το ματς. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και για τις νέες προσθήκες δεν είναι εύκολο ακόμα και για ικανούς παίχτες να προσαρμοστούν. Θέλουμε χρόνο που θα τον κερδίσουμε με αποτελέσματα, φαύλος κύκλος.

• Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε

Ωραία ανάλυση! 

Είναι κρίμα σε αγώνες που δείχνεις ότι μπορείς να πάρεις το ροζ φύλλο να τους χάνεις έτσι. Να προσθέσω όμως ότι ο στόχος της ομάδας είναι η τετράδα και όχι η πρώτη θέση πόσο μάλλον αήττητη. Θεωρώ ότι είναι σωστός και εφικτός στόχος, αν είμαστε υγιείς. Στο μπάσκετ καλώς ή κακώς όλα κρίνονται την άνοιξη αν έχεις καταφέρει να μπεις στην οκτάδα. Θετικές από μία οπτική και οι ήττες για να κρατηθούν χαμηλά τα βλέμματα και να υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά. Μην ξεχνάμε και την διαφορά του μπάτζετ. Πάμε για νίκη αύριο και παιχνίδι με παιχνίδι, όπως έχουμε μάθει πλέον να λέμε.

• Μου αρέσει 1
  • Σε ευχαριστώ 1
  • Create New...